Viaggieofferte
Image default
Business / Transportation and Logistics

HACCP thermometer

Zoekt u een betrouwbare HACCP thermometer? Zorg dat de thermometer voorzien is van een ISO kalibratiecertificaat, zodat u met de thermometer voldoet aan diverse richtlijnen zoals HACCP, IFS, BRC GDP, GMP of ISO22000. Deze richtlijnen beschrijven het gehele proces voor inkoop, onvangst, productieproces, transport, distributie, opslag en verkoop. Eén van de pijlers is het meten en registreren van temperatuur. Temperatuurregistratie is verplicht en met een betrouwbare HACCP thermometer waarborgt u de voedselveiligheid, proces- en productveiligheid.

HACCP thermometer voor de horeca

De richtlijnen van HACCP zijn voor veel bedrijven lastig en zeer omvangrijk. Daarom hebben verschillende branche organisaties hygiënecodes per branche opgesteld, zodat het voor ondernemers eenvoudiger is om te voldoen aan HACCP. Werkt u namelijk volgens de richtlijnen van de hygiënecode voldoet u automatisch aan de eisen van HACCP. Voor de horeca is de kant en klare “hygiënecode voor de horeca” beschikbaar. Ook hierin staat het proces voor temperatuurregistratie beschreven. Eén van de verplichtingen is het gebruik maken van een HACCP thermometer, voorzien van een ISO kalibratiecertificaat, bij de temperatuurregistraties.

Kalibratie van de HACCP thermometer

Wettelijk is bepaald om jaarlijks uw meetinstrument te (laten) kalibreren. Dit kunt u zelf doen bij ijswater en kokend water, of u laat het door een erkend bedrijf uitvoeren. De thermometer wordt in plaats van op twee kalibratiepunten, bij een erkend bedrijf op drie kalibratiepunten gekalibreerd. De kalibratie wordt uitgevoerd in thermostaatbaden bij de temperaturen -20°C, 0°C en 120°C. Is de kalibratie afgerond wordt de HACCP thermometer voorzien van een ISO kalibratiecertificaat. Wanneer u gecontroleerd wordt door een onafhankelijke instelling kunt u aantonen dat uw meetinstrumenten voldoen aan de richtlijnen en komt u niet voor verrassingen te staan.

Hoe meet ik met een HACCP thermometer

Voor een zo nauwkeurig mogelijk meetresultaat is het belangrijk om een aantal punten in acht te houden:

  • In de punt van de voeler bevindt zich de temperatuursensor. Daarmee wordt de temperatuur gemeten. Het is daarom belangrijk dat de punt van de insteekvoeler zich in het te meten product bevindt. Steek tenminste 1/3 deel van de insteekvoeler in het product voor een betrouwbaar meetresultaat
  • Zorg voor een goede aansluiting van de voeler aan het product. Zit er ruimte tussen het product en de voeler kan dit incorrecte metingen veroorzaken.
  • Wordt een vloeibaar product gemeten, zoals soep, dan is het belangrijk om het product van te voren door te roeren om een juiste temperatuurspreiding te realiseren. Zo voorkom je eventueel cold- en hotspots in het te meten product.
  • Registreer pas wanneer de temperatuur stabiel is.
  • Om kruisbesmetting te voorkomen moet de insteekvoeler na elke meting gereinigd worden met de daarvoor bestemde voelerdoekjes.

Welke HACCP thermometer

De beste verkochte HACCP thermometer is van het merk Ebro. Een eenvoudige, low budget thermometer is de Ebro TLC 700. De thermometer, in zakformaat, beschikt over een uitklapbare voeler en is zeer nauwkeurig. Zoekt u een alternatief waarbij ook infraroodmetingen uitgevoerd kunnen worden is de Ebro TLC730 thermometer te adviseren. De Ebro TLC 730 beschikt over zowel een infarood optiek als een insteekvoeler.

https://webshop.gullimex.com/nl-NL/Webshop/Producten/Food/Thermometers.aspx